måndag 10 december 2012

Jul jul, strålande jul

Mysigt med jul?

Jo vars, men till vilket pris?

Man vill ju att det ska bli perfekt. Gnistrande stjärnor och barnaögon. En trevlig stund runt julbordet och sedan Kalle Anka. Men vägen dit är inte spikrak. Pausa från julstressen står det i apotekets skyltfönster. Hur gör man det? Alla förväntar sig att man ska ha julpyntat, gärna bakat pepparkakor och lussebullar och har man inte bakat så förväntas det finnas inköpt till alla advenstfikor som ska ske med släkt och vänner innan jul. Det förväntas att man köper julklappar till sina barn, sina vänner och släktingar. Det förväntas att man skickar julkort och köper julstjärnor. Adventskalender till barnen och ett adventsljus på köksbordet hör också till. (Det är mycket som ska köpas in. Handeln blomstar!)


På julafton förväntas det tomtegröt, julklappar, ett dignande julbord och ett lika dignande gottebord. Naturligtvis hemmakokta karameller; knäck, kola och ischoklad. Gården ska vara skottad och granris pryda trappen. Ljusslingor i utegranen och en tät fin smyckad gran inomhus.

Nu kan idyllen sänka sig över hustaken, vit jul lagom kall, massor mat och massor med klappar. Låter härligt. Men vem är det som ska ordna med allt? När dagen före julafton lider mot sitt slut brukar det vara halvt kaos i Brogården. Trötta och irriterade brukar vi lägga oss alldeles för sent. Något sparas till julafton, skura golven t.ex. Vi hör med avundsjuka på de omkring oss som har kunnat mysa i soffan framför TV:n med varm glögg den 23:de, de som vart färdiga i tid.

Julaftonen infinner sig. Det är dags att laga mat, ta fram porslin, äta, duka fram, duka av, diska, plasta in, ta fram fika, julgodis, tända ljus. Sen är det dags att laga mat igen, ta fram porslin, duka, duka av, plocka i och ur diskmaskin. Hoppsan nu kommer tomten. Sedan på med kaffet.

Svårt att stanna upp och njuta i ivern att ordna det mysigt för alla runt omkring (och mig själv). men i år är julaftonen på en mådag vilket betyder att man har en hel helg på sig att iordningställa, pynta och laga mat. Kanske finns det goda förutsättningar att lyckas i år. Jag kanske ska ta och köpa en bingolott till uppesittarkvällen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar