torsdag 26 oktober 2017

#metoo inte bara för tjejer

#Metoo sprider sig som en löpeld i vårt samhälle. Både i sociala medier och runt matbordet. Det pratas om hur tjejer i olika åldrar genom åren blivit sexuellt antastade verbalt och fysiskt. Alla har en historia att berätta, om sig själv eller om någon tjej/kvinna man känner. Extra krydda på vidrigheten är att omgivningen inte verkar bry sig. Det är så vanligt i vissa kretsar att ingen höjer på ögonbrynet. Stackars detta svaga kön som måste utstå dessa kränkningar gång på gång.



Lilla gumman, du kan väl hälla upp kaffet så länge så flyttar jag möblerna dit du vill ha dem, sa en man, samtidigt som han klappade kvinnan lite lätt på rumpan.

Du som är så stor och stark kan väl flytta på möblerna medans jag häller upp kaffet? sa en kvinna, samtidigt som hon la handen på mannens biceps.

Dra åt helvete jävla bög! sa en tonåring till en annan tonåring.

Fy fan vad du är billig, jävla fitta, sa en tonåring till en annan tonåring.



Statistiskt sett så är det kanske flest kvinnor som blir våldtagna och det är mest män som genomför våldet. Visst blir kvinnor i alla åldrar utsatta för sexuella trakasserier. Det sker dagligen, både verbalt och fysiskt. Någon klämmer, trycker petar, våldtar eller säger något nervärderande och fult. Det verkar oftast ske utan någon större påföljd. Och allt för ofta läggs skulden på kvinnan.Uppropet #metoo vill visa på att nästan alla kvinnor blivit drabbade av detta, att problemet är omfattande och att det är dags att vi gör något åt saken.

Men... there is always a but...

Jag tror att om vi skulle bredda uppropet till att även gälla alla män så skulle resultatet bli detsamma och ännu större. Alla män har också råkat ut för sexuella trakasserier eller kränkningar någongång. Kanske färre våldtäkter (eller är mörkertalet väldigt stort?) . Fortfarande övervägande män som utför handlingarna. Pattavré, pungdask, pläp, kalsonggrepp, hästbett, manspattar, är exempel på olika angrepp män kan råka ut för.

I ett visst skede i livet kommer man, både killar och tjejer, på att det gör ont om man slår någon på snoppen och pungen. Då kan det vara lite extra roligt att boxa eller sparka till där, så att kompisen viker sig och stönar samtidigt som alla runt omkring utbrister i ett Åh! Likaså har tjejer väldigt känsliga bröst när de börjar växa. Då har både tjejer och killar både nypt och boxat på andra för att vara lite roliga. Att nypa i bröst gäller förstås inte bara på tjejer. Lycklig är den kille som sluppit få sina bröstvårtor omvridna av hårdhänta kompisar som bara vill skoja.

Ombytet i samband med skolans idrott är ytterligare ett tillfälle då kränkningar och övergrepp duggar tätt. Både i herrarnas och kvinnornas omklädningsrum. Tjejer smygtittar på killarna, killarna smygtittar på tjejerna. En kompis smygfotograferar och lägger ut nakenbild på bästa sändningstid. Sker hos både killar och tjejer. Någon blir inknuffad naken i ett omklädningsrum hos motsatta könet. En annan blir utknuffad näck i idrottssalen. I killarnas omklädningsrum kan det hända att man får en tumme upp i baken eller att någon snärtar en på rumpan eller snoppen med handduken. Det är väldigt få elever idag som accepterar att duscha i skolan. Vi vuxna försöker möta våra elever genom att ordna separata och enskilda duschar men de används inte heller i någon större utsträckning.

En tonårstjej sitter i knät på sin pojkvän och ser till att han får stånd. Går sedan kvickt därifrån och killen får fullt upp med att skyla sig innan någon hinner se.

På 40-årskalaset, på svensexan, övermannas jubilaren och kläs av in på bara skinnet. Kläs på något sexistiskt. Nitar, läder eller en brottardräkt, gärna string.

Maktposition diskuteras också, män som är högre än kvinnor i hierarkin, t.ex. chefer som utnyttjar sin makt för att få det de vill ha = sex? Om chefen vill ha en man? Om chefen är en kvinna? Jag har hört flertalet berättelser om medelålderskvinnor som kladdar på unga pojkar och kommer med skamliga förslag. Varför har vi så få killar i vården? Kan det ha med saken att göra? Liksom en tjej inom rörmokeri måste ha bra skinn på näsan.

Jag skulle kunna räkna upp fler exempel men jag stannar här. Det är inte bara kvinnor som blir utsatta. Alla, oavsett kön blir utsatta för våld, trakasserier och kränkningar. Det är både män och kvinnor som kränker och trakasserar men kanske ändå flest män, trots allt. Män tycker inte heller att ovanstående exempel är roliga att bli utsatta för. De vill inte  att deras snoppstorlek diskuteras eller bedöms av andra. Alla män är inte starka eller långa. Alla män får inte ribba för att två tuttar guppar förbi. Män vill inte att främmande kvinnor ruffsar om i deras hår. Män vill inte ha sina bröstvårtor eller pungkulor klämda av roliga kompisar. Män vill inte att ex-flickvänner slickar dem på halsen medans hela stan och nyförvärvet tittar på. (Okej, medger att det kan finns undantag i vissa fall.)

 #metoo borde gälla alla människor. Problemet med sexuella kränkningar är enormt och det har fått växa och blivit vedertaget i allt för stor utsträckning. Det är inte kvinnan som är offret här utan hela männskligheten. Frågan är vad vi ska göra för att stoppa våldet och övertrampen. Hur ska vi stoppa acceptansen som nu råder?

Min kropp är min och jag delar med mig av den när JAG vill.

Och visst har jag också blivit utsatt, både av män och kvinnor. Alla i min familj har blivit utsatta, både av kvinnor och av män. Flera av mina vänner och bekanta har blivit utsatta, både kvinnor och män. Så därför säger jag #wetoo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar